Kringle


 

 

 

Kringle (Gærkringle)

500 g Flormel
1 Teskf. Salt
100 g Melis
1/2 Teskf. Kardemomme
2 1/2 dl sød Mælk
125 g Smør el. Margarine
50 g Gær
50 g Rosiner
50 g Sucade
Mel, Salt og Sukker sigtes sammen. Mælken opvarmes til 30 grader. Gæren udrødes i lidt af denne, og Fedtstoffet smeltes i Resten. Alt sammenblandes, æltes og stilles paa et lunt sted 1 Time tildækket med et Klæde opvredet i koldt Vand. Herefter æltes Dejgen grundigt og dækkes igen med det fugtige Klæde. Hæves til det dobbelte, æltes igen og blandes med de vaskede og tørrede Rosiner og den smaatskaarne Sucade og kan nu yderligere henstilles til Hævning 1/4 Time (en Dejg er altid lettere at forme, maar den faar Lov til at hvile lidt efter Æltningen). Dejgen rulles nu i en lang Pølse, der formes til Kringle og lægges paa smurt Plade. Stilles tildækket med et fugtigt Klæde til Efterhævning ca. 10 Min., hvorefter Kringlen pensles med Æg blandet med lidt Vædske, bestrøs med groft Sukker og bages ved god varme i ca. 15 Min.
NB. Naar Kringledejgen er formet paa Bagepladen, kan et Stykke stift Papir paa ca. 8 cm's Højde smurt med Fedtstof hældes om hele Kringlen, ligesom to Stykker Papir kan sammenrulles, smøres med Fedtstof og sættes i Kringlens to aabne Huller. Disse Papirstykker aftages først, naar Kringlen er omtrent bagt, og den vil da faa en smuk og regelmæssig Form.