aeblekag


 

 

 

aeblekag

1 kg. friske æbler, ca. 1 dl. vand, 100 gr. melis, 50 á 100 gr. rasp ell. revet rugbrød ell. 25 á 50 gr. valsede havregryn, 50 á 100 gr. smør ell. margarine, 2 1/2 dl. piskefløde, syltetøj ell. saft.
Æblerne vaskes , skrælles, skæres i ensartede tynde skiver og koges til grød, med ell. uden vand, eftersom de er mere ell. mindre saftige, derefter tilsættes helvdelen af sukkeret. Smørret smeltes; rasp, revet rugbrød ell. havregryn og resten af sukkeret blandes og omrøres i det smeltede smør, til det er lysebrunt.
En kageform med løs bund smøres godt; deri lægges lagvis brød, æbler, syltetøj ell. saft og så fremdeles, således at det sidste lag bliver brød; det hele trykkes fast sammen, vendes og pybtes med flødeskum.
I stedet for at koge æblerne, kan man rive ell. raspe dem på råkosthjern, og man anvender da kun ca. 1/2 kg. æbler.